Zeytin Yaprağının Faydaları ve Kullanımı

23-11-2020 11:13
Zeytin Yaprağının Faydaları ve Kullanımı

Akdeniz bölgesine özgün bir ağaç olan zeytin ağacı yıl boyu yapraklıdır. Ağaç çoğunlukla kısadır ve nadiren 8-15 metre uzunluğa ulaşır. Gümüşümsü yeşil yaprakları 4-10 santim uzunlukta ve 1-3 santim genişliktedir. Ağacın meyvesi olan zeytin binlerce yıldır gıda olarak tüketilmekte, yaprakları ise yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Tarihte ilk kullanımı Giritlilere kadar gitmektedir. Dalları sembolik olarak barışı temsil eder ve Antik olimpiyat oyunlarında atletler tarafından giyilmekteydi.

 

Dünyanın en uzun ömürlü ağacı olan zeytin ağacı 1000 yaşına kadar yaşayabilmektedir. Zeytin Ağacı bu uzun yaşamını oleuropein adı verilen bir maddeye borçludur. Oleuropein maddesi zeytin ağacının tamamında var olmakla birlikte işlev olarak ağacı zararlı mikroorganizmalara karşı korur. Amerikan Kanser araştırma Enstitüsünü zeytin yaprağı ile ilgili pek çok araştırma yapmıştır. Amerika’da zeytin yaprağı çayı oldukça popüler olup, en sık tüketilen bitki çayları arasındadır. Dünyanın en fazla zeytin yaprağı ve zeytin yaprağı çayı tüketicisi ülkesi Amerika’dır.

 

Zeytin yaprağında bol miktarda bulunan Oleuropein maddesi bir glikozittir. Glikozitler hücre duvarlarını güçlendirerek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedirler. Zeytin yaprağı çayı içinde bulunan Oleuropein maddesi vücudun serbest radikallere karşı savaşması için güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Zeytin Yaprağı Çayı Nezle, Grip, Tansiyon ve Şekere çok faydalıdır.

 

Not: 

Oleuropein yüksek sıcaklıklara karşı daha dayanıklı bir polifenoldür, ham zeytinin acı tadlı olmasındaki en büyük nedendir, ama su da çözünür. Dolayısı ile zeytin yağa çevrilirken çoğu kara su ile birlikte gider. Ya da zeytin tadlandırılırken çeşitli yöntemlerle aslında oleuropein miktarı azaltılır (ya tadlandırılırken su ile birlikte gider ya da enzimatik/mikrobiyal nedenler ile form değiştirir). Dolayısı ile yapraktaki durum ile yağdaki durum farklıdır.

 

Özetle;

1) Yapraktaki oleoropein miktarı çok fazla, olueropein sıcağa daha dayanıklı ve de su da çözünür.

2) Sofraya gelen zeytinde ve yağda oleuropein daha az ama diğer faydalı polifenoller tyrosol, hydroxytyrosol, oleachantal daha fazla ve de bunlar sıcağa karşı daha hassastır.

 

 


Zeytin Yaprağı Faydaları:

  • Anti-bakteriyel, anti-virüs, anti-fungal özelliklere sahiptir.
  • Sağlıklı bir kalbi korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Kemik sağlığına destek olur.
  • Yağ yakımına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Soğuk algınlık ve gribe yardımcı olur.
  • Kötü kolesterolü engeller.
  • Antioksidan etkisine sahiptir.
  • Enfeksiyonlarla savaşır.
  • Düşük kan basıncına etki eder.

 

Zeytin Yaprağı Çayı Hazırlanışı:

2 bardak zeytin yaprağı çayı elde etmek için ; 3 çay kaşığı zeytin yaprağını iyice elle parçalayarak küçültülür. Küçültülen Zeytin Yaprağı parçaları kaynamış suyun içine atılır ve 10 dakika kadar demlenir. Daha sonra süzerek içilir. Günde 2-3 bardağa kadar tüketilebilinir.

 

Zeytin Yaprağının Yan Etkileri:

Zeytin yaprağının kullanımının yan etkileri konusunda kaynak sayısı çok azdır. Bu nedenle gebelik ve emzirme dönemindeki kadınların kullanması tavsiye edilmez. Bir rahatsızlığınız için düzenli ilaç kullanıyorsanız (özellikle tansiyon problemi olan kişiler) yine de tedbiri elden bırakmamak için doktorunuza danışmanız uygun olur.

 

 


 

Doğru Zeytin Yaprağına ulaşmak için:

https://www.tlosolive.com/urun/dogadan-toplama-zeytin-yapragi-cayi-100-gr

 

Ürünler ile ilgili yorumlara ulaşmak için:

https://www.tlosolive.com/blog/icerik/yorumlar

 

 

 

Sağlık için, Sağlığınıza için...

 

TLOS OLIVE AİLESİ

 

www.tlosolive.com/sayfa/hakkimizda

www.facebook.com/tlosolivecom

www.instagram.com/tlosolivecom

www.twitter.com/tlosolivecom

 

 Zeytin Yaprağının Faydaları ve KullanımıZeytin Yaprağının Faydaları ve KullanımıZeytin Yaprağının Faydaları ve KullanımıZeytin Yaprağının Faydaları ve KullanımıZeytin Yaprağının Faydaları ve KullanımıZeytin Yaprağının Faydaları ve KullanımıZeytin Yaprağının Faydaları ve KullanımıZeytin Yaprağının Faydaları ve KullanımıZeytin Yaprağının Faydaları ve Kullanımı

Zeytin Yaprağının Faydaları ve Kullanımı
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
 
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.