Kudret Narının Faydaları

10-01-2021 16:37
Kudret Narının Faydaları

Kabakgiller familyasından olan ve tropik ülkelerde doğal olarak yetişen bir meyve olan kudret narının faydaları saymakla bitmiyor. Yıllardır tedavi amaçlı kullanılan bitki, tropik ülke mutfaklarında da kullanılıyor. Yeşil renkli salatalığı andıran meyve, olgunlaştıkça turunculaşıyor. Acımsı bir tada sahip.

Ülkemizde de artık yetişen kudret narının, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında oldukça fazla kullanıldığı da görülüyor. Kuvvetli antioksidan özelliği, içerdiği likopen ve lutein gibi polifenoller, C ve E vitamini içeriği ve yüksek protein seviyesi ile kullanımı da oldukça artıyor. Diyabet 2 tedavisinde kan şekerinin kotrolünde, bağışıklık sisteminin normal çalışmasına destek olmak amacı ile, antioksidan içeriği ile kanser oluşumuna neden olan serbest radikallerin vücuttan atılmasında, ayurveda tedavisinde, gastrit ülser reflü gibi sindirim yolu üzerindeki sıkıntılarda, karaciğer sağlığının desteklenmesinde, cilt problemlerinin giderilmesinde gibi oldukça fazla kullanım alanları mevcut. Baharda ekilip yazın meyve vermeye başlayan bitkiyi artık pazarda bile bulmak mümkün.

Kudret narının en yaygın kullanımı zeytinyağında macun haline getirmek. Çekirdekleri alındıktan sonra kalan meyveyi küçük küçük parçalara ayırıp zeytinyağında 2-4 ay arası bekletir iseniz macununuz hazır. Burada önemli olan doğru zeytinyağının kullanılması. Piyasadaki ürünlerdeki en büyük sıkıntı Türk Gıda Kodeksi’ne göre doğrudan tüketime uygun olmayan yağlar ile yapılıyor olmaları. Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’ne göre 2 asidin üstü zeytinyağlarının doğrudan tüketilmesi uygun değil.

Tlos Olive olarak esas işimiz olan yüksek polifenollü zeytinyağları üretirken müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda doğru zeytinyağı ile kudret narını daha sağlıkla hale getirmeye karar verdik. Burada polifenollere de bir parantez açmak da fayda var.

 

 

Kudret narı neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli

 

 

"Eğer olmasaydı, zeytinyağını icat etmek zorunda kalırdık”

 

Ünlü İtalyan profesör Publio Viola dediği gibi bu mucizevi sıvı hayatımızda olmasaydı, kesinlikle onu bulmak için elimizden geleni yapardık. Kromozon sayısı insanın ki gibi 46 olan bu mucizevi bitki, M.Ö. 6000 yıllardan beri hayatımızda. Tarih boyunca hep sağlık amaçlı kullanılmış bir şekilde... Hipokrat ülser, kolera, kas ağrılarını tedavi etmek için kullanmış, İbn-i Sina incir ile karışıtırp hastalarını iyileştirmiş. 1950’li yıllarda başlayan margarin furyasının gölgesinde kalan hatta kendisine karşı zeytinyağlı yiyemem aman gibi türkülerin bestelendiği bu değerli sıvı, son zamanlarda bilinçli üreticiler sayesinde hakettiği yere emin adımlar ile gelmektedir. Toplumumuzda sağlıklı yiyecek bilinci yayıldıkça değeri daha da çok anlaşılacaktır.

 

Polifenoller, birçok bitkide vardır. Vücuttaki hücresel aşınmayı önleyen, geniş bir bileşikler grubu olan antioksidanların bir parçasıdır. Antioksidanlar, en yüzeysel tabiri ile vücüdumuzda oluşan serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlayanlardır. Serbest radikallerde elma örneğinde olduğu gibi oksidasyona sebebiyet veren maddelerdir. 8000 Civarı tanımlanmış polifenol vardır, bunların bir çoğuda bitki kaynaklıdır. Domatesdeki likopen, kekikdeki carvacrol, zerdeçaldaki curcumin gibi bizim zeytinyağımızda da çok değerli polifenoller bulunmaktadır. Bu kadar çok polifenol var olsa da bunların vücudumuz tarafından emilebilmesi çok önemlidir. Zeytinyağının %90’ından fazlası vücudumuz tarafından emilebilirken, içindeki polifenollerin de insan grupları üzerinde yapılan denemelerde %40-55 arası emilebildiği tespit edilmiştir. Bu oldukça yüksek bir orandır. Zeytinyağını sağlık açısından değerli kılan en önemli özellikte bu emilme oranıdır. Örneğin domatesdeki likopen doğrudan yenildiğinde vücudumuz tarafından çok az emilebilirken, üstüne yağ dökerek yenildiğinde ya da ısıtılarak yenildiğinde daha fazla emilebilmektedir. Özetle bir bitkinin içinde çok polifenol olması değil bu polifenollerin ne kadarının vücudumuz tarafından alınabildiğidir. Bu açıdan da zeytinyağı oldukça yüksek bir değere sahiptir.

 

Doğru zeytinyağında bekletilen kudret narı meyvesi de oldukça başarılı bir şekilde çözünmektedir. Domatesdeki likopen kudret narında da vardır. Doğrudan tüketildiğinde vücut hücre zarını parçalayamadan vücuttan attığı için gerektiği kadar faydalanamaz. Oysa ki zeytinyağı ya da ısı likopenin hücre zarını zayıflatır ve vücut tarafından daha fazlası alınabilecek hale getirir. Bir de buna zeytinyağından gelen polifenoller de eklenince sonuç itibarı ile oldukça faydalı bir ürün ortaya çıkar.

 

Biz de Tlos Olive olarak hem kudret narından gelenleri vücut tarafından daha iyi emilebilecek hale getiriyoruz hem de ürünlerimizde kullandığımız yüksek polifenollü zeytinyağı sayesinde zeytinyağının faydasını da ürünümüze eklemiş oluyoruz. 3 Senedir ürettiğimiz zeytinyağında kudret narımıza, hem kullananların olumlu tecrübeleri hem de mevcut pandemik durumdan dolayı artan sağlık bilinci ile talep oldukça fazlalaştı. Bu sene için 600kg civarı kudret narı ürettik. Yemesi zor olduğu için bal ile karıştırıp kullanabilirsiniz derken, yeni çıkardığımız üründe balla biz karıştırdık – Ballı Kudret Narı... Sabah kahvaltıda bile çok rahat tüketilebilir, kuşburnu marmeladı tadında bir ürünümüz oldu.

 

 
 
Kudret narı neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli

 

 

 

Fenolive, Zeytin Hanım ve Tlos Farm markalı ürünlerimiz ile sağlıklı ürünler üretmeye devam ediyoruz. Yaptığımız işi de layıkı ile yaptığımızı göstermek için ülkemizi uluslararası yarışmalarda temsil ediyoruz. Fenolive – Yüksek Polifenollü Zeytinyağlarımız, geçen sen London IOOC (International Olive Oil Council) - Londra Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından yapılan yarışmadasağlık kategorisinde (health claim) çifte madalya ile ödüllendirildi.Böylece iddialarımız uluslararası olarak da tescillenmiş oldu.Bu madalyaların ÜLKEMİZİN bu kategoride aldığı ilk madalyalar olduğunu biliyoruz.Ülkemizdeki kaliteli zeytinyağı üretiminin geldiği noktayı tüm dünyaya göstermeye katkımız olduğu için de çok mutluyuz. GURUR DUYUYORUZ...

 

Not-1: Health Claim kategorisine katılabilmek için naturel sızma zeytinyağı kategorisinde yarışacak kadar iyi bir yağınız olmalı,üstüne de içindeki polifenol seviyesi belli bir seviyenin üstünde olmalı...Naturel sızma zeytinyağı kategorisinde verilen altın madalya sayısı 100'den fazla iken health claim'de sadece 6.

 

 

Not-2: En nihayetinde bu ürünlerin hiç biri ilaç değil. Herhangi bir tedavi görüyorsanız ya da düzenli ilaç kullanıyor iseniz lütfen doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Ürün alır iken içinde kullanılan zeytinyağının kalitesini de sorgulayınız.

 

 

 

Polifenollü natürel sızma zeytinyağında çözünmüş kudret narına ulaşmak için:

https://www.tlosolive.com/kategori/kudret-narlarimiz

 

Ürünler ile ilgili yorumlara ulaşmak için:

https://www.tlosolive.com/blog/icerik/yorumlar

 

 

 

Sağlık için, Sağlığınıza için...

 

TLOS OLIVE AİLESİ

 

www.tlosolive.com/sayfa/hakkimizda

www.facebook.com/tlosolivecom

www.instagram.com/tlosolivecom

www.twitter.com/tlosolivecom



 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.